TV a štěstí

18.12.2009 17:28

 

Na TV se častěji dívají nešťastní lide, a ti, kteří se považuji za šťastné, častěji čtou nebo komunikuji – přišlí na to američtí vědci.

"Sledování televizních pořadů je pasivní proces, který pomáhá zapomenout na starosti a přináší krátkodobé potěšení. Televize neuspokojuje dlouhodobé lidské potřeby, které mohou být uspokojeny při komunikaci nebo čtení," – říkají oni.

Vědci více než 30 let studovali faktory, které ovlivňují pocit štěstí 30 tisíc lidí. Zjistili, že ti, kteří se cítí byt nešťastnými, sledovali televizi o 20% častěji. Ti, kteří se považovali za šťastné, častěji projevovali společenskou aktivitu a četli noviny.

V popisování svého přístupu k sledování televize nešťastní lidé říkali, že obecně, je to ztráta času, ale vzápětí upřesňovali, že poslední sledovaný program byl docela dobrý.

Podle vědců televize je nejdostupnější způsob, jak trávit čas. Nemusíte se oblékat, něco plánovat, někam jet, utrácet peníze a energii… Často TV vyplní přebytek času, s kterým lidé nevědí, jak naložit.

Výzkumníci také přirovnávali potěšení se sledování televize se závislostí na drogách, protože v obou případech  lidé dostanou krátkodobé potěšení, a pak - pocit lítosti a žalu.

"Pro lidi, náchylné k závislostem, televize se stala určitým druhem „opia“,kdy obvyklé se „bedna“ zapíná pro to, aby mohla „vypnout“ člověka od života", - řekl Dr. Robinson.

Vědci také zdůrazňují, že sklon k sledováni televize se zvyšuje v době finanční tísně a ztráty zaměstnání. Pro úspěšné řešení životních problémů oni doporučují omezit čas, strávený u televize.

Zdroj : internet