Karel Nešpor: Společnost na alkoholu nevydělává, ale velmi prodělává

25.09.2012 13:57

Rozhovor pro deník Právo

* Jste primář Psychiatrické léčebny v pražských Bohnicích a léta se zabýváte léčbou lidí závislých na alkoholu. Co říkáte současným otravám metanolem v ČR? Bylo třeba, aby umírali lidé?

     Je to velká tragédie, ale je třeba ji vidět v souvislostech. Mnohem více lidí umírá každoročně na otravy „kvalitním“ alkoholem. A mnohem více lidí poškodily úrazy pod vlivem alkoholu a jiné formy násilí. Míra problémů, které alkohol působí, souvisí s jeho spotřebou. Ta je v Česku neúměrně vysoká.

* Jste znám svými dost tvrdými názory na alkohol, kdy byste ho výrazně omezil, nebo dokonce zakázal či zatížil velkou spotřební daní. Proč?

     Není pravda, že bych chtěl zakázat veškerý alkohol. Velký pokrok by znamenalo to, kdyby se alkoholické nápoje nedostávaly do rukou nezletilých. To se v současnosti prokazatelně děje v obchodech, na diskotékách i v restauracích.

* A co se spotřební daně týče?

     Myslím, že by měla být úměrná obsahu alkoholu v nápoji. To by zákazníky i výrobce vedlo k tomu, aby dávali přednost nápojům s nižším obsahem alkoholu, nebo ještě lépe těm bez alkoholu. Spotřební daň by měla ve větší míře vyrovnat škody, které působí alkohol. Podle zahraničních propočtů je nejdražší zhoršená produktivita práce alkoholizovaného obyvatelstva. Společnost na alkoholu nevydělává, ale velmi prodělává.

* To si sám nikdy nedáte skleničku piva, vína nebo tvrdého alkoholu?

     Alkoholické nápoje nepiji od roku 1984. Důvodem byla solidarita s pacienty. Dnes už mi to připadá samozřejmé.

* Vzal jste si i vzor z historie? Kdo ze slavných také zásadně nepil alkohol?

     To ne, důvody souvisely opravdu jen s mým zaměstnáním. Z abstinujících slavných bych ale zmínil T. G. Masaryka. Masaryk začal abstinovat až někdy kolem 40. roku svého věku. Důvodem bylo to, že byl pod vlivem alkoholu agresívní. To by se k obrazu rozvážného a moudrého politika velmi nehodilo. Pak se mu trvalá střízlivost zalíbila a napsal, že „teprve když se člověk vynoří ze své alkoholové mlhoviny, spatří, kolik je v životě krás“.

* Jednou jste prohlásil, že děti začínají pít alkohol už v sedmi letech, kdy se jim dává v rodině ochutnat třeba pivo při nejrůznějších oslavách. Velký růst konzumace je pak kolem patnáctého roku věku. Máte ze studií nějaká fakta?

     Že bych hovořil o sedmi letech, to si nepamatuji. Ale v některých rodinách to není vyloučeno. Takový rodič dělá velkou chybu. Děti, kterým doma povolí alkohol, ho pak pijí mnohem více, i když jsou mimo domov. Máme údaje z velké mezinárodní studie z roku 2011. Z nich vyplývá, že dospívajícím ve věku 16 let soustavně prodávali alkohol na diskotékách, v hospodách i v obchodech.

* Jak s tímto nešvarem bojovat?
     Co se týče prevence v rodině: je důležité, aby byli rodiče lépe informováni. Předpokládám, že naprostá většina rodičů chce, aby z jejich dětí vyrostli zdraví a soběstační lidé, kteří jim budou ve stáří oporou. Co se týče nezodpovědných prodejců alkoholu: tato společnost zasluhuje mnohem přísnější zákony a jejich mnohem důslednější prosazování.

* Říkáte, že alkohol neprospívá vývoji člověka. Jak je to u mladé generace?

     U dětí a dospívajících je alkohol zvláště nebezpečný, důvodů je celá řada a vyjmenuji je heslovitě: * Dítě může být alkoholem poškozeno ještě před narozením – např. mít vrozené vady a nižší inteligenci. Plod je nejzranitelnější na počátku těhotenství. To je doba, kdy žena ještě nemusí vědět, že je těhotná. *Otravy nastávají u dětí a dospívajících po nízkých dávkách. * Je zde rychlejší rozvoj závislosti. * Častěji se objevují duševní problémy, např. depresívní stavy. * Alkohol zvyšuje riziko zneužívání drog. * Problémem jsou také násilí, šikanování a trestná činnost pod vlivem alkoholu. * Alkohol zvyšuje nebezpečí jiných rizik, např. pohlavních nemocí a nechtěných těhotenství. Pro ilustraci uvádím, že vyšší zdanění piva vedlo v New Yorku k poklesu výskytu kapavky. * K tomu přistupují poranění a dopravní nehody. Dospívající v Česku, kteří uvedli 2x častěji opilost, měli více než dvojnásobek úrazů, které si vyžádaly lékařské ošetření. * Velkým rizikem je u dospívajících poškození vyvíjejících se síti mozkových buněk. * S tím souvisí nižší schopnost se učit a horší prospěch.

* Pijí mladí lidé u nás ve srovnání s Evropou hodně?

     Ano, je to tak. Dospívající zde pijí více než ve většině jiných zemí Evropy a světa.

* Jaké zdravotní důsledky má nadměrné pití alkoholu?

     Dochází k oslabení imunitního systému (např. menší odolnost vůči infekcím), objevují se častěji nemoci jater, mozku a žaludku. Alkohol zvyšuje riziko nádorů, zejména v dutině ústní, játrech a trávicím systému. U žen, které pijí dávky alkoholu odpovídající půl litru piva či dvěma dcl vína denně nebo více, existuje navíc zvýšené riziko rakoviny prsu. Česko patří k zemím s nejvyšším výskytem rakoviny tlustého střeva. Kromě nevhodné výživy to souvisí i s rekordní spotřebou alkoholu, hlavně piva. Trpí trávení a objevuje se nedostatek vitamínů a bílkovin, zhoršují se vysoký krevní tlak, cukrovka, epilepsie i další nemoci. Při nárazovém pití velkých dávek roste riziko mozkové mrtvice. Při vyšších dávkách alkoholu je také ohroženo srdce a dochází k postižení centrálního i periferního nervového systému. Někteří lidé pak proto ani nemohou chodit. Navíc roste riziko kožních nemocí včetně melanomu. Muži i ženy, kteří nadměrně pijí, mívají sexuální problémy. Je také třeba zmínit vyšší riziko úrazů a dopravních nehod. K závažným zdravotním rizikům patří závislost, těžké odvykací stavy včetně deliria tremens nebo alkoholová demence.

* A co dospělí? Vy sám pracujete v psychiatrické léčebně. Určitě s alkoholiky máte bohaté zkušenosti. I odsud pramení vaše názory na požívání alkoholu?

     Samozřejmě. Setkáváme se zde s odvrácenou stranou alkoholu. Ta je opravdu hrozivá.

* Kolik se v ČR ročně léčí lidí ze závislosti na alkoholu? Není to jen špička ledovce?

     Kolik lidí se přesně léčí, to nevíme. To, že jich bude menšina, je ale pravda. Kromě profesionální pomoci existuje také svépomoc. Počínající problém se dá zvládnout i za pomoci praktického lékaře nebo svépomocné příručky. A pak je tu organizace Anonymních alkoholiků. Ta rozhodně ministerstvu zdravotnictví žádná čísla vykazovat nebude. Nemá k tomu ani důvod. Je nezávislá a od státu nic nepotřebuje. Navíc řada závislých na alkoholu se léčí pod jinými psychiatrickými, interními a neurologickými diagnózami.

* Sám jste ale jednou řekl, že alkoholici se mohou léčit. Jak úspěšná léčba v ČR vůbec je?

     Efektivita léčby je dána zejména vstupními charakteristikami léčených. Čím dříve se člověk začne léčit, tím je léčení snazší. V Česku se používají stejné postupy jako v západní Evropě nebo v USA. Nemůžeme pacientům nabízet golf, ale ten není při léčbě podstatný. Mnohem důležitější jsou např. pravidelná setkání svépomocné organizace Anonymní alkoholici. Tam posíláme i lidi, kteří se u nás léčí. Kontakty najdou zájemci na adrese www.anonymnialkoholici. cz. V Praze se jejich setkání konají přibližně 2x denně česky a 2x denně anglicky.

* Mnozí lékaři tvrdí, že rozumné pití alkoholu prospívá srdíčku a cévám. Jak na ně působí? Vy s tímto názorem nesouhlasíte?

     Je tu několik háčků: * Ten první je, že alkohol je psychoaktivní látka. Zdrženlivé pití může snadno sklouznout v nezdrženlivé a nekontrolované pití. Alkohol ve vyšších dávkách prokazatelně poškozuje srdce a cévy. Víte, která země má nejvyšší úmrtnost na srdeční nemoci a zároveň nejvyšší spotřebu alkoholu na jednoho obyvatele? Rusko. * Práce socioložky K. M. Fill-more vyvolala v zahraničních odborných kruzích velký zájem a autorka byla odměněna významnou mezinárodní cenou. Podle autorky nejsou studie prokazující pozitivní efekt malých dávek alkoholu objektivní. Mezi abstinenty se totiž v těchto studiích dostali i lidé, kteří přestali pít alkohol proto, že se už nějak poškodili. Navíc někteří autoři počítali mezi abstinenty dokonce i ty, kdo střídali období abstinence a nekontrolovaného pití. Otázku účinku malých dávek na srdce proto vnímám jako otevřenou a nejasnou. * Lidé středního a vyššího věku často berou více léků. Co se stane, když se tyto léky smíchají i s malou dávkou alkoholu, to vám většinou s jistotou neřekne ani zkušený farmakolog. *I malé dávky alkoholu zvyšují nebezpečí dopravních nehod a mají i další rizika. * Spotřeba alkoholu je u nás tak vysoká, že doporučovat zde lidem alkohol mi nepřipadá odpovědné.

* Údajně Světová zdravotnická organizace doporučuje pro zdravého člověka: mužům až 4 deci suchého vína denně a ženám 2 deci nebo dvě a jedno pivo nebo velkého panáka pro muže a malého pro ženy denně. Je tomu tak?

     To není pravda. Naopak podle materiálů Světové zdravotnické organizace by žádná vláda neměla lidem, kteří abstinují, doporučovat alkohol. Bezpečná dávka alkoholu neexistuje. Je příliš mnoho lidí, pro které je bezpečná dávka nula.

* Kdo by měl od alkoholu zcela abstinovat?

     Opět to vezmu jen heslovitě a myslím, že každému to bude jasné: * Lidé závislí na alkoholu. * Nemocní s chorobami, které alkohol zhoršuje – nemoci jater, epilepsie, onemocnění slinivky břišní atd. * Ti, kdo jsou léčeni léky, jež se s alkoholem nesnášejí. * Ti, kdo řídí automobil či se věnují rizikovým činnostem. * Lidé se zhoršeným sebeovládáním a sklony k násilí. Alkohol jejich sebeovládání ještě oslabuje. * Těhotné ženy. * Děti a dospívající – otravy u nich nastávají i po malých dávkách, hrozí poškození vyvíjejícího se mozku, závislost se vyvíjí rychle a je zde pak vyšší riziko problémů s ilegálními drogami. * Závislí na nealkoholových drogách. Předejde se tak možnému přesmyku závislosti z ilegální drogy na alkohol a s tím souvisejícímu zhoršování zdravotního stavu. * Patologičtí hráči – alkohol zhoršuje jejich sebeovládání. * Dospělé děti závislých a lidé se zvýšeným rizikem rozvoje závislosti.

* V současné metylalkoholové aféře zřejmě selhaly kontrolní mechanismy státu. Myslíte si, že by to mělo vést stát k přijetí takových opatření, aby k podobné situaci už nedocházelo?

     To jistě ano. Škodám, které alkohol působí, by se u nás mělo mnohem účinněji předcházet. To se netýká jen metylalkoholu.

* A jak v případě alkoholu? Vždyť zakázat ho přímo je nesmysl, protože by to vyvolalo ještě větší dodávky z černého trhu. Prohibice přece nemá smysl.

     Slovo prohibice se u nás používá nevhodně, i když se o prohibici nejedná. Dočasně zakázat destiláty nebyla žádná prohibice. Stejné množství 100% alkoholu si může zákazník snadno opatřit ve formě likéru, vína nebo piva. Zpět k vaší otázce. Mezi skutečnou prohibicí, jaká vládne v některých islámských zemích, a alkoholovou anarchií existuje řada rozumných kompromisů.

* Máte nějaké návrhy, jak by stát měl v otázce alkoholismu postupovat?

     Nejde jen o závislost na alkoholu, dříve „alkoholismus“, ale také o další škody. Mně by bohatě stačilo, kdyby se stát řídil doporučeními Světové zdravotnické organizace. Evropský akční plán o alkoholu si lze stáhnou z www.drnespor. eu. Tam je také zdarma k dispozici příručka pro lidi, kteří mají s alkoholem problém. Jmenuje se Zůstat střízlivý.

* A co rodina? Jak ta může pomoci?

     Prokazatelně účinný je dohled ze strany rodičů a čas věnovaný dítěti. To má také citový rozměr. Mohli bychom mluvit o zájmu a pochopení, ale ty se obtížně měří. Stejně důležitá je schopnost rodičů stanovit jasná pravidla a zákazy ve vztahu k alkoholu a jiným drogám. Co se prevence týče, jsou na tom také lépe rodiny, které umějí problémy dobře řešit. Problémy jsou skoro všude, ale úspěšné rodiny je lépe zvládají. Kromě toho lze udělat i mnoho dalšího, např. spolupracovat v rámci širší rodiny i s dalšími dospělými. Na toto téma jsme s kolegou dr. Csémym napsali knihu Alkohol, drogy a vaše děti. Ta vyšla v opakovaných vydáních a je volně ke stažení z www.drnespor.eu.

* Kdo je podle vás víc na vině? Ti, co vyrábějí a pančují a dodávají takovýto alkohol do distribuční sítě, anebo ti, kteří nedokáží tomuto stavu zabránit? Vždyť lidé se otrávili i z okolkovaných lahví, a to jsou tedy lahve, kde by stát měl garantovat nezávadnost výrobku.

     Vysoká spotřeba alkoholu s sebou nevyhnutelně přináší řadu problémů. Mnohé z nich ještě rozsahem mnohem závažnější než otravy metanolem. Viníkem je vysoká spotřeba.

* Lidé si připíjejí alkoholem většinou na zdraví. I vy? A souhlasíte s tím známým na zdraví?

     Připíjím na zdraví oblíbeným čajem. Jistý uznávaný čínský mistr doporučuje smíchat obyčejnou horkou vodu se studenou. Takto připravený vlahý nápoj údajně vyrovnává v těle teplo a chlad. V každém případě je levnější než alkohol. A to nejen finančně.
 

Autor: Václav Pergl