Co je to alternativní psychologie?

06.01.2010 11:00

 

Ve světě dnes existují nejméně  Tři typy medicíny:

- Moderní, kterou studují na vysokých školách a je široce používaná ve všech zdravotnických zařízeních v západním světě.

- Alternativní medicína, jejímž základem je Ájurvéda, která sloužila jako základ pro pozdější východní zdravotnické školy - starověké čínské, tibetské atd.

 - Tradiční medicína - léčitelé, mágové, šamani, atd. Tuto skupinu je obtížné někam zařadit, protože na rozdíl od prvních dvou skupin nemá žádný systém.

Každému z těchto  typu medicíny odpovídá vlastní typ psychologie.

Moderní psychologie, která je založena na konceptu "jsem toto tělo" se domnívá, že člověk je zdokonalená, chytřejší opice. Ačkoli ona si myslí, že pracuje s osobností a myslí člověka, ve skutečnosti nemá jasnou představu o jedné ani druhé. Zeptejte se moderního odborníka „ na lidskou duši“,co to je duše a osobnost. Nemusíte získat konzistentní odpověď.
Někteří představitelé třetí skupiny si také říkají psychologové nebo i alternativní psychologové. Ale bylo by správné je zařadit k parapsychologům, bioenergetikům, léčitelům nebo … také šarlatánům,kteří za velké peníze prodávají "magické talismany" nebo "odstraňují“ různá prokletí.
Mnozí z nich jsou přirození psychologové a velmi dovedně umí „hrát“ na slabiny lidí. Základním principem této skupiny je „prosím kontaktujte mě, a budu moci splnit každé vaše přání, protože to sami nezvládnete.“
Nyní se vrátíme do druhé skupiny - Alternativní medicíny,součástí které, a přesněji – hlavní její části, je alternativní psychologie, která jako všechny východní filozofie a zdravotnické školy učí, že příčina nemoci a neštěstí (nebo naopak - dobrého zdraví a štěstí) je naše mentalita,charakter, pohled a přístup k vlastnímu a celému světu.

Dlouho před narozením Hippokrata na Východě existovaly písma, které se zabývaly nejen hmotným(fyzickým) ale i jemnohmotným tělem, a také psychologickými aspekty osobnosti. A to nebyly jen filozofické knihy. Ne. Ale v nich jsou detailně popsaný: subtilní tělo, duše,energetická centra (čakry), tenké vzduchové kanály, psychologické typy osobností, a také se píše o tom, co je to mysl, pocity, rozum a opravdové „Já“, atd.

Ústřední principy alternativní psychologie jsou:

Jsme věčné duše,vtěleni do fyzického těla.

Naše myšlenky, touhy a činy vytvářejí náš osud. A jen člověk sám může změnitsvůj osud, vyléčit se.

Léčitel nebo lékař může pouze odložit problém, nemoc na nějaký čas. Ale nikdo nemůže neutralizovat karmu člověka, to znamená "odstranit" jeho „hříchy“ - jen člověk sám, skrze pokání, změny charakteru, postoje a chování. A základním hříchem je vražda lásky ve svém srdci a život ve stavu brutálního sobectví.

Čím více je člověk sobecký, chamtivý, závistivý, pyšný, zbabělý, atd., tím méně je šťastný, a má více nemocnou duši, a nakonec i tělo.

Všechna náboženství a esoterické školy říkají, že Bůh je láska.A duše je součástí Boha,a nemůže žít bez lásky.Láska je dech duše. Celý vesmír se nám snaží pomoci oživit a získat bezpodmínečnou lásku ve svém  srdci, aby nás zachránil od brutálního sobectví.
A právě pro to jsme přišli do tohoto hmotného světa. A všechny, kteří nás obklopují - rodiče, přátelé, děti, kolegové, atd. - jsou našimi učiteli,skrze ně  dostáváme  nějaké ponaučení v souladu s naší úrovní duchovního rozvoje. Nikdo  nevstupuje do našich životů, a nic se neděje v nich náhodou. Náhody se nedějí.

Ájurvéda říká: "Všechno zlo - uvnitř člověka, zvenku - jen dobro."
Mnozí mohou nesouhlasit: „Já jsem tak dobrý, laskavý, a je tak mnoho zla, nespravedlnosti, nemocí, neštěstí“, atd. Ale toto chápání je odvozeno od konceptu "já jsem toto tělo“, a všechno, co je dobré pro tělo - bohatství, chutné jídlo, dobrá domácnost, šťastný osud – jde od  boha. A všechno, co je špatné pro něj - nemoci,zrady, nehody, atd. - je od ďábla, od nespravedlností nebo je to chyba přírody.

Ale Ájurvéda je založena na absolutním konceptu "Aham brahmásmi" - já jsem duše, částice vyššího ducha. A s pohledu absolutního, vše,co pomáhá nám "pamatovat to" a oživit Boží lásku - to je skutečné dobro. Cokoli, co překáží - je zlo.A protože neexistují žádné náhody, a hlavním cílem všeho, co se děje, je pomocí nám si "vzpomenout na lásku“ pak tedy všechno,co se děje kolem nás -  je jenom dobro. A kde je zlo? Uvnitř nás, v našem sobectví a pocitu oddělenosti od ostatních živých bytostí.

A, protože jsme přišli na svět pouze za účelem snížit zlo uvnitř, úspěch našeho života je určován pouze podle toho, jak jsme v tom uspěli… Jestliže člověk žije dobře materiálně zabezpečený díky své dobré karmě, ale jeho sobectví a pýcha se nezmenšila, pak jeho život je bezcenný. Na druhou stranu, pokud člověk prožil život, plný utrpení a nouze, bez deprese, agrese a strachu, rozvíjel bezpodmínečnou lásku, jeho život se stává perfektní.

To jsou základy alternativní psychologie, i když většinou alternativní psychologie pracuje s více praktickými věcmi, kterými jsou rodinné problémy, zvládání deprese a stresu,pomáhá učinit správné rozhodnutí při určování průběhu života,volbě povolání, výběru partnera, zotavení se z tělesných neduhů, zbavování se psychologických komplexů,  atd.

Ale bez chápání výše uvedených základu není možné poskytnout plnohodnotnou pomoc. A i když tyto myšlenky jsou podobné náboženským principům, přesto to nedává právo Alternativní psychologii vztahovat se na nějaké konkrétní náboženství,spíše ona je jejich praktickou realizaci.Mnozí se bojí takových jako by "nevědeckých" pojmů, jako jsou Bůh, duše, nepodmíněná láska, subtilní tělo, atd. Ale z mého hlediska, které se zakládá na praxí a nejnovějších vědeckých poznatcích, tyto pojmy a koncepce obecně jsou nesrovnatelně praktičtější a vědecké, než koncepce, která říká, že jsme hromádka chemických prvků původem z opice,nebo že všechno v tomto světě je náhoda, atd.

Nikdo se nezamyslel, proč největší psychoanalytik minulého století K.Jung zastavil příjem lidí ve věku nad 35 let, kteří nevěřili v Boha, považoval je za nevyléčitelně nemocné. Proč se podle Světové zdravotnická organizace roste každý rok, a v příštích 20 letech bude nejčastějším, onemocnění, spojené s poruchou psychického zdraví lidí. A to je i přes to,že se:

- Zvyšuje počet moderních psychologů a psychoterapeutů, téměř každý Američan má osobního psychoanalytika;

- Ještě rychlejší je rostoucí počet jasnovidců,věštců, parapsychologů atd. V Moskvě, podle statistik, připadne téměř na každý tisíc obyvatel jeden odborník v této kategorii. Většina těchto "odborníků" tvrdí, že jsou dědiční mágové, kteří mohou odrazit jakékoliv nemoci a problémy,odstranit prokletí, věnovat "magický amulet“, který přinese miliony, zdraví, dobrého partnera, atd. A podle stejné statistiky v Moskvě za několik let bude 70% lidí s vážnými psychickými problémy.

Na druhou stranu, prastaré vysoce vyspělé civilizace žily podle výše uvedených zásad,a nikdy nevěděli,co je to stres, rakovina,rozvod, deprese, atd. A úspěšné příklady používání alternativní psychologie můžeme najít nejen ve staré Indii nebo Tibetu.

Stále více a více lidí se obrací na ně a chtějí změnit svůj život. Nejznámější zástupci, kteří intuitivně přišli k  tomuto poznání nebo prostřednictvím svých učitelů jsou Deepak Chopra, S.N. Lazarev, M. Norbekov, Louise Hay atd.Tito lidé uzdravili  sami sebe a učinili své životy šťastnými a také vytvořili vlastní systémy, které pomáhají milionům lidí radikálně změnit své životy a zotavit se z "nevyléčitelné" nemoci. Jejich systémy různými slovy popisují výše uvedené zásady.

Doporučujeme vám využít těchto znalostí. A pokud si bude zacházet s nimi vážně, pak si všimnete téměř od prvního dne, jak výborně to všechno funguje. A první krok - je vzít odpovědnost za svůj život, a pochopit, že jsme to my sami vlastními myšlenkami a touhami vytváříme realitu kolem sebe. A pak ... pak, pokud budete mít silnou vůli - celý vesmír vám pomůže jít dál cestou opravdové lásky ke skutečnému štěstí.Říká se,když žák je připraven, učitel je vždy k dispozici. 

Toto je volný překlad článku Rami Bleckta.

Zdroj původního textu:www.bleckt.com